Historia

På midsommarafton 2012 korades vinnaren i det 50:e trampbilsrallyt. Genom ett ibland hopplöst sökande och arbete har nu alla vinnare av trampbilsrallyt i Torsby hittats. Det visar sig att av 50 rallyn har 3 flickor korats som vinnare och två pojkar har vunnit dubbelsegrar.

Dessa är:

  • förstaårsvinnaren från 1963 Marie-Louise Lindberg. I Torsby mera känd som ”Tulla” Lindberg.
  • 1990 vann forshagaflickan, med rötter i Lekvattnet, Martina Johnson och
  • 2008 var det Stina Spets, torsbyflicka som vann.
  • Åren 1991 och – 92 vanns rallyt av Thomas Larsson, Oleby.
  • Åren 1993 och – 94 vanns rallyt av Jimmy Olsson, då boende i Torsby. Idag bor han i Lysvik.

Flera vinnare kommer utombys, men alla har på något sätt anknytning till Torsby. Flera av vinnarna är idag väletablerade personer med ledande positioner i samhället, flera har egna företag. Vinnarna har berättat vad de kommer ihåg från sina triumfer i anslutning till Gamla torget i Torsby där rallyt har haft sin hemvist under alla år. De första åren fick i stort sett alla barn med egen trampbil ställa upp och delta i rallyt.

Vinsten till de i täten var i regel trampbil med skopa och kärra till vinnaren, tvåan fick trampbil med skopa och trean en trampbil. Gissa – om inte detta var populära vinster.
Jonnybilen som trampbilen kallades fick sitt namn efter ”skridskokungen” Jonny Nilssons framfarter på isovalerna världen över.
Den tillverkades av den skyddade verkstaden i Torsby som gick under namnet FABE. Konstruktör och idégivare var ingenjören Bror Bäckström och många är de torsbybor som på ett eller annat sätt varit delaktiga i produktionen av denna populära leksak.
Jonnybilen levererades bl.a. till många lekskolor runt om i Sverige och intresse fanns även från USA. Tyvärr var beställningskvoterna därifrån alltför stora för den lilla FABE-produktionen så den uteblev.
Tillverkningen pågick hela tiden i Torsby och de senaste åren under tillverkningen i SAMHALLS regi. Tyvärr ansågs inte produktionen nog lönande för SAMHALL och tillverkningen av Jonnybilen upphörde under 80-talet. Idag finns endast 6 st. något så när likvärdiga exemplar av den populära Jonnyblien kvar i ”trampbilsrallyts depå”.

De vårdas ömt och säkert på Fordonsmuséet i Torsby. Tyvärr så kan man skönja diverse skavanker och slitage så vi hoppas och håller tummarna för att denna populära leksak och trampbilsrallyt skall kunna fortsätta ännu många år framöver. Med dagens 6 trampbilar kan vi ta emot 36 tävlande. 6 heat med 6 tävlande i varje heat och en final med de 6 heatvinnarna.

Ansvarig för hela midsommarfestligheterna på Torsby Torg är sedan mitten av -90-talet Torsby Rotaryklubb som fram till 2019 även var ansvariga för trampbilsrallyt. År 2013, 50 år från starten 1963 genomfördes ett 50-årsjubileum med många vinnare på plats. Någon vecka tidigare, på nationaldagen, avtäckning av en ”VINNARTAVLA” med alla vinnare inristade. Tavlan finns placerad vid trampbilsstatyn i Tingshusparken. Midsommar 2013 utgavs en kortlek med alla vinnare. En utförlig presentation av dessa i bild och text finns på trampbilsrallyts hemsida.

2019 fick Motorklubben Ratten äran att ta över trampbilsrallyt. Tyvärr gjorde pandemin att 2020 och 2021 rallyn blev inställda, men 2022 görs en nyuppstart för Trampbilsrallyt i Torsbycentrum med MK Ratten som arrangör! Mer info om MK Ratten kan hittas på mkratten.se

Torsby Rotaryklubb / MK Ratten tackar alla som på något sätt bidragit till att göra detta projekt möjligt. Helmiastiftelsen föregick med gott exempel och gav ett bidrag vid deras årliga utdelning i oktober 2011. Känner Ni detta intressant och vill veta mera om våra fortsatta planer så kontakta oss via e-postadress info@mkratten.se

Jonnybilen

Den populära Jonnybilen tillverkades i Torsby på skyddade verkstaden vid namn FABE. Allt sedan 1963 har ett trampbilsrally arrangerats vid midsommarfirandet i Torsby.