Profil – Hasse Henriksson

”Rallygeneral”

Foto: Ulf Axelsson

Född 1942 i Lillskogshöjden i Östmark.

De fyra första skolåren gick han i Metbäcken för att slutföra Folkskolan med årskurserna 5-7 i Lillskogshöjden. Efter skolan bar det av till Verkstadsskolan i Karlstad. Utbildningen gav Hasse jobb på Vennbergs Mekaniska. En stor och viktig artikel där var Jimmytrucken.

1966 då Hasse kom till Torsby och fick jobb som arbetsledare på den skyddade verkstaden FABE fick han ta sig ann ett annat fordon nämligen trampbilen Jonnybilen som var en storsäljare från FABE-fabriken i Torsby. Dagligen tillverkades och målades 200 bilar.

Det var vad ”linen” klarade av. Årsproduktionen låg på sådär 25-30.000 bilar som mestadels portionerades ut över Sverige via olika grossister och kedjor.

Genom jobbet på FABE med Jonnybilen blev han självskriven att medverka i det traditionella trampbilsrallyt på midsommar. Rallyt startade 1963 och ansågs som ett viktigt inslag i midsommarfirandet i Torsby. Hasse blev detta rally troget ända fram till början av 1990-talet. Med andra ord Trampbilsgeneral med stora mått. Hasse var med att utveckla trampbilen och tillbehör såsom frontlastare och kärra.

De första åren var detta mycket uppskattade vinster i rallyt. Ettan fick fullt utrustad bil med skopa och kärra. Tvåan fick bil och skopa och trean enbart en bil. Tyvärr upphörde tillverkningen i början på 70-talet. Dåvarande verkstadschefen Sixten Igelström och Hasse hade dock sinnesnärvaron att lägga undan 8 st trampbilar för framtida bruk i trampbilsrallyt. Det är vi stort tacksamma för. Idag har vi 6 fungerande trampbilar kvar och ständigt så söker vi ev. bilar och reservdelar för att hålla bilparken intakt.

Hasse har tre pojkar som alla deltagit i rallyt. Pär var lycklig vinnare 1971. Detta rally har sin speciella historia. Rallyts målgrupp har alltid varit 6-åringar. Detta år skulle äldste sonen Tomas köra rallyt. Pär som då var endast 4 år hade ingen förståelse för varför han inte skulle få köra. Gråtande såg han hur Tomas tog plats i bilen. Av en händelse blev en plats vakant. En tävlande ville inte ställa upp i finalen. Pappa Hasse fann genast en ersättare i gråtande Pär. Utan den minsta respekt för sina 2 år äldre medtävlande blev det 4-årige Pär som vann rallyt. Lessna tårar hos Pär hade helt plötsligt blivit glädjetårar.

Tack Hasse för Ditt engagemang under alla dessa år för trampbilsrallyt!

Under nästan lika lång tid har Hasse varit engagerad som marknadsgeneral för Torsbymârten och även fotbollen i Torsby IF och Västanviks AIF har fått ta del av Hasses tjänster och gör så än idag.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *