Profil – Sixten Igelström

Verkstadschefen

Född 1918. 

Sixten kom 1964 till Torsby som vikarierande föreståndare till den Skyddade verkstan FABE. Ett vikariat för Bror Bäckström som begärt en tids tjänstledighet för ett annat jobb i Torsby.

Då Bror återkom till FABE hade Sixten avancerat till verkstadschef och Bror blev Sixtens ”parhäst” i egenskap av verkstadens konstruktör. Ett lyckat samarbete som resulterade i bra resultat för verksamheten. Sixtens lättsamma, trivsamma och produktiva arbete gav hela personalstyrkan en entusiasm för jobbet. Arbetena som förkom på verkstan var, svarv- och svetsarbeten till industrier i Värmland, den då populära trampbilen – Jonnybilen, diverse legoarbeten till bl.a. skogsmaskinsindustrin, Torsbyföretaget Torverk m.fl. Övriga produkter var bildrag, färgmärkningsapparater, trehjulingen Pelle m.m.

Sixtens glada humör kompletterat med hustrun Elsas musikaliska ådra gjorde att trivselträffarna för personal och ledning blev verkliga höjdarkvällar som gjorde sitt till personalens trivsel och goda resultat.

I början av 1980 togs en ny organisation fram centralt inom den skyddade verkstadsindustrin. Detta gjorde att Sixten och Brors fina samarbete inte kunde fortsätta. Bror fick centrala uppdrag och Sixten drabbades av sjukdom. Verksamhetsinriktning ändrades och tillverkningen av Jonnybilen upphörde. I början av 1980-talet var Sixtens hälsotillstånd nedsatt och han slutade på Samhall ERRESS med förtidspension.

Alla de som lämnat uppgifter om Sixten är alla överens om att Sixten var en god historieberättare som föranledde stor glädje och många glada skratt. Han var en gladlynt, härlig arbetsledare, kompis och medmänniska.

Sixten dog år 2005.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *